Serc

Grachten in Utrecht

De mooiste grachten van Europa in Utrecht verkozen door GoEuro

Utrecht is verkozen tot grachtenstad 2014 door reiszoekmachine GoEuro. Iedereen weet dat mooie grachten voornamelijk in Venetië te vinden zijn maar door de verkiezing van GoEuro blijkt nu ook dat er betere én mooiere alternatieven zijn in Europa.

Wat maakt Utrecht de nummer 1 grachtenstad van Europa ? Dat komt omdat de grachten in Utrecht iets hebben wat geen enkele andere gracht ter wereld heeft, namelijk: werven en werfkelders. De werven en werfkelders zijn oorspronkelijk bedoeld als opslag en doorgangsruimte voor goederen die over het water vervoerd werden. Het bijzondere van de werfkelders is dat ze onder de openbare weg liggen.

Tegenwoordig dienen de werven en werfkelders als woning, winkel of horecagelegenheid. Vanaf het water kun je ze het best bekijken terwijl je wordt begroet door mensen die in de zon op het terras van een biertje genieten. Om vanaf het water de grachten, werven en werfkelders te bewonderen maak je een rondvaart, je huurt een waterfiets of kano of je neemt eigen bootje mee.

Utrecht wordt in de rij mooiste grachtensteden gevolgd door Annecy (Frankrijk), Brugge (België), Hamburg (Duitsland) en St. Petersburg (Rusland).

Oudegracht rond 1900 Utrecht

Utrecht grachtenstad 2014; Oudegracht

Oudegracht Utrecht

Oudegracht

Heb je het over de bekendste gracht van Utrecht dan heb je het over de Oudegracht. De gracht gaat door de gehele binnenstad en heeft een lengte van ongeveer 2 kilometer.

Het voornaamste doel van de Oudegracht was het gebruiken als waterweg voor handelswaar en bouwmateriaal. Het water werd ook gebruikt om bier te brouwen, branden te blussen en leer te looien. 

Om van de ene naar de andere kant van de gracht te komen zijn er 16 bruggen gebouwd waarvan 6 met één boog en 10 met dubbele bogen.

Werven en werfkelders; vanaf 1948 heeft de gemeente Utrecht deze weer in eigendom (omdat ze niet meer gebruikt werden voor handelsdoeleinden en in verval raakten). Na restauratie werden de karakteristieke werven en werfkelders weer opengesteld.

Kenmerkend voor de Oudegracht zijn de opnames van de achtervolgingsscene in Amsterdamned, een gedeelte van de Oudegracht vinden we terug in Madurodam, het instorten van een houten trap tijdens de Muzikale Botenparade en de horeca gevestigd in de werfkelders.

Nieuwegracht

In de binnenstad geldt de Nieuwegracht als één van de bekendste grachten van Utrecht. Tegelijkertijd is het ook de straatnaam van 2 straten aan beide kanten van de gracht.

Aan de Nieuwegracht vinden we vooral veel monumentale grachtenpanden, werven en werfkelders.

De Nieuwegracht is jonger dan de Oudegracht zoals de naam al doet vermoeden en is vermoedelijk ontstaan door de drang om te bouwen. Beide grachten hebben echter wel van begin tot eind de karakteristieke werven en werfkelders.

De Nieuwegracht telt 6 bruggen, waaronder de Servaasbrug, de Magalenabrug en de Paulusbrug. Alle bruggen over de Nieuwegracht bestaan uit één boog.

Kenmerkend voor de Nieuwegracht zijn o.a. deelname aan de reclamespot "Nederland leeft met water", natuurkundige Wilhelm Röntgen heeft gewoond op de hoek van de Nieuwegracht en de Schalkwijkstraat en tijdens WOII had verzetsgroep de Oranje Vrijbuiters hier zijn hoofdkwartier.

Utrecht grachtenstad 2014; Nieuwegracht

Nieuwegracht en werven Utrecht

Utrecht grachtenstad 2014; sfeerimpressie diverse Utrechtse grachten

Utrechtse grachten De Drift

Utrechtse grachten de Drift

Utrechtse grachten Kromme Nieuwegracht

Utrechtse grachten Kromme Nieuwegracht

Utrechtse grachten Stadsbuitengracht

Utrechtse grachten Stadsbuitengracht

Utrechtse grachten Plompetorengracht

Utrechtse grachten Plompetorengracht

Utrechtse grachten Horeca

Horeca werven grachten Utrecht serc