Serc

Wijken in Utrecht

Utrecht Binnenstad

De Binnenstad; is  gelijk de kleinste wijk van de gemeente Utrecht. Bekende buurten zijn Mariaplaats, Neude, Domplein, Hoog Catharijne en Wijk C.  Het grootste gedeelte van de wijk Binnenstad valt binnen de stadsmuren en is tegenwoordig een beschermd stadsgezicht. De bussen van U-OV en Arriva, de stadstram en natuurlijk de treinen die allemaal samenkomen op Utrecht Centraal Station.

Het Gilde Utrecht verzorgd rondleidingen, themawandelingen en wandelingen in de Binnenstad. En u vindt natuurlijk een overvloed aan winkels en terrasjes in het gezellige stadshart. Volop mogelijkheden dus voor een dagje uit.

Op deze pagina vindt u alles over en uit de binnenstad. Van scholen tot oude foto's en alles in overzichtelijk ingedeelde pagina's zodat u snel én eenvoudig vind wat u zoekt.

Video: Sfeerimpressie Binnenstad Utrecht, door: DxExNxNxIxS

Utrecht Noordoost

Utrecht Noordwest is de tweede wijk in de gemeente Utrecht met ruim 42.000 bewoners. De wijk ligt grotendeels rond de Amsterdamsestraatweg, ook wel Straatweg genoemd en is 5 km lang.

Napoleon Bonaparte gaf in 1812 opdracht voor het aanleggen van de Straatweg, tegenwoordig geldt de weg als hoofdstraat voor de aanliggende wijken en winkels.

Noordwest is bekend om haar multiculturele uitstraling wat natuurlijk weer terug te zien is aan het winkelaanbod; we vinden er veel buitenlandse winkeltjes.

De wijk is onderverdeeld in de subwijken Zuilen, Ondiep en Pijlsweerd.

Video: Sfeerimpressie Utrecht Noordoost. U in de stad, OndiepTV

Aanbiedingen in Utrecht

Utrecht Vleuten-De Meern

Vleuten-De Meern; de wijk die sinds 1 januari 2001 bij Utrecht hoort; Vleuten, Oudenrijn, Veldhuizen en Haarzuilens werden samengevoegd. Met ruim 44.000 bewoners is de wijk gelijk de grootste van Utrecht, evenals de oppervlakte.

Enkele bekende buurten in deze wijk zijn Vleuterweide, Oudenrijn, De Meern en Rijnenburg.

Het Maximapark, voorheen Leidsche Rijn Park, is net zo groot als de wijk Utrecht Binnenstad. Door het park loopt een brede asfaltstrook voor sporters en skaters. De strook heeft een lengte van 8 km en op 4 punten langs deze strook bevinden zich Time Points, zo kan men rondetijden aflezen.

Kasteel de Haar vinden we in Haarzuilens. Eén van de rijksmomenten die we vinden in deze wijk.

Video: Slideshow van De Rijnenburgpolder

Utrecht Leidsche Rijn

Leidsche Rijn; al jaren het grootste nieuwbouwproject van Nederland. In 2013 woonden er ruim 27.000 mensen in deze wijk van Utrecht. Wonen in Leidsche Rijn staat voor heerlijk rustig en ruim wonen tussen het groen en toch heel dichtbij de stad.

Leidsche Rijn kenmerkt zich door de mooie parken en de vele voorzieningen. Zo is de recreatieplas Strijkviertel geschikt voor vele activiteiten; zwemmen, wandelen, strand, vissen, watersport etc.

Langs de oude rijnloop vond men een Romeins fort; Castellum, 4 wachttorens en oude wegen.

Leidsche Rijn heeft 3 treinstations; station Vleuten, Station Utrecht Leidsche Rijn en station Utrecht Terwijde.

Video: foto slideshow Leidsche Rijn, door: NU studenten

Utrecht Oost

Utrecht Oost; de wijk telt ruim 31.000 bewoners. In vergelijking met andere Utrechtse wijken wonen in Oost relatief veel studenten. Uiteraard te verklaren door de aanwezigheid van De Uithof en studentencomplex Ina Boudier Bakkerlaan.

In Utrecht Oost vinden we o.a. het stadion van FC Utrecht; Stadion Galgenwaard, het Wilhelminapark, het Spoorwegmuseum, het Diakonessenhuis, de campus van het University College Utrecht en het Pieter Baan Centrum.

Ook vinden we in de wijk Oost de Botanische tuinen van Utrecht. De tuinen zijn onderdeel van de Universiteit Utrecht en liggen in De Uithof. U vind hier de tuinen; Rotstuin, de Systeemtuin, de (sub) tropische collecties in het Kassencomplex, het Buitenfort, de Thematuin en de Diertjestuin.

Een aantal bekende buurten in deze wijk zijn de Schildersbuurt, Sterrenwijk, Tolsteegsingel, Rijnsweerd en Watervogelbuurt.

Video: Rondleiding FC Utrecht Stadion Galgenwaard

Utrecht West

Utrecht West; een dynamische wijk met vele gezichten. De subwijken zijn Lombok/Leidseweg, Nieuw Engeland/Schepenbuurt en Oog in Al/Welgelegen.

Bekende Nederlanders zoals Marco van Basten en Jochem Uytdehaage zijn geboren en getogen in Oog in Al.

Lombok: de typering multiculturele wijk is aan verandering onderhevig. Door het vele vernieuwen en restaureren zien we dat veelal jonge gezinnen en "yuppen" toestromen in de wijk. 

Video: Sfeerimpressie Utrecht West, door Marnix van de Veen

Utrecht Zuidwest

Utrecht Zuidwest; de enigste wijk in de gemeente die net als de wijk Binnenstad een sneltram heeft. De wijk is uitstekend bereikbaar met het Openbaar Vervoer, 8 buslijnen doen de wijk aan.

De wijk bestaat uit de subwijken Kanaleneiland, Transwijk en Rivierenwijk/Dichterswijk. Sinds eind jaren negentig is de wijk onderhevig aan vernieuwingen en restauraties. Voornamelijk om de wijk een positiever karakter te geven.

Transwijk is vernoemd naar de hekpalen van een boerderij, daarop stond de tekst Trans - Weik.

De bebouwing van de Rivierenwijk en Dichterswijk is erg divers. Ook vinden we hier naast de Rabotoren de Parkhaven.

Video: expositie Schatkamer Zuidwest - 50 jaar Kanaleneiland, door Uindewijk Kanaleneiland

Ga direct naar een Wijkpagina

Kies hier uw wijk:                      

Utrecht Noordoost

Utrecht Noordoost is een wijk waar bewoners graag wonen blijkt uit de wijkmonitor. De wijk telt ruim 35.000 inwoners en is sociaal-economisch sterk. De bestaat uit de wijken Tuinwijk, Vogelenbuurt, Lauwerecht en Staatsliedenbuurt, Wittevrouwen, Huizingabuurt, Zeeheldenbuurt, Tuindorp, Tuindorp Oost en Voordorp.

Er zijn volop activiteiten zoals de vele tuingerichte projecten en de comités gericht op het verbeteren van woonomgeving en projecten in de buurten.

Video: Utrecht Noordoost in Vogelvlucht, door: deGemeenteUtrecht

Utrecht

Utrecht Overvecht

Utrecht Overvecht; de wijk waar alle straatnamen eindigen op -dreef. De doorgaande wegen zijn vernoemd naar geleerden (b.v. Einsteindreef), de verbindingswegen zijn vernoemd naar rivieren (b.v. Moezeldreef).

Ook de wijk met veel voorzieningen voor de ruim 31.000 bewoners. Zo vinden we er Cultuurhuis Stefanus, sportcentrum De Dreef, Shopping Center Overvecht, zwembad De Kwakel en recreatiecentrum De Vechtsebanen met o.a. een schaatsbaan.

De wijk is ruim opgezet veelal met hoogbouw en daartussen vinden we veel groen. Na vernieuwingen is het nu een multiculturele wijk geworden met tussen de flats ook eengezinswoningen.

In Overvecht liggen 3 grote parken; De Gagel, de Vechtzoom en de Watertoren. Ook liggen in de wijk 3 forten behorend tot de Hollandse Waterlinie; fort De Gagel, fort de Klop en fort de Blauwkapel.

Utrecht Zuid

Utrecht Zuid; de negende wijk van Utrecht qua bewoners, ruim 26.000.

De wijk is onderverdeeld in de subwijken Oud Hoograven/Tolsteeg, Nieuw Hoograven/Bokkenbuurt en Lunetten. In de eerste vinden we voornamelijk flats en rijtjeshuizen, het Tolsteegplantsoen en het Smaragdplein met winkelcentrum en markt.

Dankzij vernieuwingen en restauraties is de combinatie wonen en winkelen gerealiseerd in Hoograven. Een aanzienlijk aantal flats wordt bewoond door studenten.

Lunetten was een stedenbouwkundig experiment; toekomstige bewoners hadden inspraak welke als leidraad diende voor de ontwerpers. De subwijk kenmerkt zich als kindvriendelijk, sociaal, groen en sportief.

Video: Sfeerimpressie rondweg groen Lunetten, door wilv3524